Att leva hållbart

Många av oss har nog drabbats av dåligt samvete eller ångest över de liv vi i västvärlden ofta lever, som gör att vår jord bryts ner och att framtidsutsikterna bara blir mörkare. Ofta kan det kännas som att det är omöjligt att leva ett hållbart liv i ett land som Sverige. Vi lägger över skulden och ansvaret på beslutsfattare och politiker. Och kanske är det extremt svårt att leva ett liv som inte skadar miljön i dagens samhälle. Men vi kan dock leva ett så hållbart liv som möjligt och på så sätt visa att vi som folk vill ha förändring. Här kommer därför några tips på vad du kan göra för att leva ett liv som är lite mer hållbart.

Ta vara på resurser

Jordens resurser håller på att ta slut. Därför kan vi och måste vi på ett eller annat sätt sätta oss emot den köp- och slängkultur som detta samhälle är byggt på. Att återvinna är ett exempel på hur vi kan utnyttja jordens resurser bättre. Ett annat exempel är att låta barnens kläder gå i arv mellan varandra. Släng aldrig det som är helt och går att använda. Om det blivit för litet för alla barnen, kan man alltid skänka till insamlingar för bättre behövande.

Välj bort flyg

Många flyger alldeles för mycket, flera gånger om året. Våga gå emot detta och visa att man inte behöver flyga för att vara en lyckad människa. Att ta tåget är ett tips som kommer att göra att du sparar enorma mängder utsläpp. Att välja att någon gång ibland semestra inrikes kan också vara ett alternativ. Man behöver faktiskt inte resa runt halva jordklotet för att få en lyckad semester.

Så våga leva ett annorlunda liv, där du går mot strömmen och kämpar mot ett hållbart samhälle mitt i vardagen.