Miljövänlig matlagning

När du lagar mat finns det flera tips på hur du kan gå till väga för att göra det på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Något vissa oroar sig för när de ska laga mat och samtidigt värna om miljön är att maten inte kommer bli lika fantastisk. Det är dock inte sant. Det finns flera tips på hur du kan värna om miljön och samtidigt tillaga en fantastisk måltid. Det kan också vara ett sätt för dig att spara lite pengar, vilket alltid är en bra sak. Den största skillnaden när du lagar mat på ett mer miljövänligt sätt är i första hand vilka redskap du använder och hur de används och inte vilken sorts mat du lagar.

Tips på miljövänlig matlagning

Det finns en lång lista med tips på hur du kan värna om miljön när du ska laga mat och det tillkommer fler och fler på listan allteftersom. Men några av de bästa och enklaste tipsen är:

  • Med rätt sorts spishäll kan du spara en hel del energi. Om du har en glaskeramikhäll och byter till en induktionshäll kan du spara upp till 25 % energi. Skulle du däremot byta från gjutjärnsplattor till induktionshäll kan du spara dubbelt så mycket energi.
  • Se till att alltid använda en kastrull/stekpanna som är lika stor som plattan. Om du lagar mat i en mindre kastrull kommer det läcka ut värme där kastrullen inte täcker plattan.
  • Har du varmluftsugn kan du spara en hel del energi. Både genom att ställa in två plåtar samtidigt i ugnen och genom att använda en lägre temperatur jämfört med andra ugnar.
  • Använd inte mikron när du egentligen inte behöver den. Många väljer att tina upp mat i mikron innan den tillagas. Lägg fram det kvällen innan istället för att spara på energi. Använd endast mikron när du ska värma upp någonting.