Retrorganic.com – sidan för dig som vill leva hållbart

Välkommen till sidan för dig som vill leva hållbart! Det finns många sätt att göra det på men vi listar de allra vanligaste så du eventuellt kan bli inspirerad till att också leva hållbart. Det här är ingen enmansshow utan alla bör sträva efter att leva hållbart för att bidra till upprätthållandet av en hållbar värld. Det börjar med dig och kommer föras över till kommande generationer.

Vad är en organisk livsstil?

En organisk livsstil går ut på att exempelvis återanvända gamla saker. Istället för att köpa nytt så kan du handla på Tradera, Blocket eller kanske på någon second-handbutik. Det är inget man behöver skämmas för, om man vill kan man dessutom restaurera föremålen så att de ser ut som nya igen.

Det handlar också om att använda de resurser som redan finns. Varför köpa vatten på flaska när du kan tappa upp vatten från kranen där hemma? Varför tvätta bilen nära gatubrunnen när det går fortare och är mindre smutsigt vid en gör-det-själv-hall?

Det handlar alltså om att ifrågasätta sina prioriteringar och handlingar. Visst, det kan kosta mer pengar men i gengäld får du en mindre nedsmutsad miljö och kan andas friskare luft. Livskvalitén kan således öka rejält.

Resor

Resor är inte alltid lätta att genomföra och gränser kan snabbt stängas, vilket t.ex. Coronaviruset 2020 orsakat. Flygskam är ett begrepp som är på tapeten eftersom många inte vill resa med flyg då det är en av de större miljöbovarna. Vill man dock resa så bör man göra det eftersom alla bör få möjligheten att se sig omkring i världen och upptäcka platser.

Retro interiördesign

Att inreda med föremål från förr är populärt och det finns mycket att läsa om det.

Återvinning

Att återvinna handlar om att återföra plast, metall och papp till industrin igen så de kan bli till nya produkter. Att bara förbränna dessa material är varken en ekonomisk eller miljömässig vinst.